A tots els que heu vingut en el TNC

(versión en castellano abajo)

La setmana passada es va estrenar a la sala petita del TNC l’obra “A tots els que heu vingut”, un encàrrec de Xavier Albertí, director del TNC, a Marc Rosich ara fa un parell d’anys.

És estiu. La Magda, la senyora gran que viu en un «davants i darreres» de l’Eixample, porta dol des de fa un mes per la mort del seu marit. L’ajuden a tirar endavant els discos de la Núria Feliu, que escolta sempre que pot, i una fotografia del difunt donant la mà a un antic President del Govern. Però ha deixat de cuinar les seves famoses magdalenes, i cada dia rep amb estoïcisme les obscenitats amb què l’home del carrer la insulta quan ella li deixa una propina en passar per davant seu anant cap al supermercat de la cantonada. Encara no sap que l’expresident, en aquells mesos de calor, farà una confessió pública amb la qual trontollarà tot el món que l’envolta.

4_atots_42.0

Marc Rosich signa un text amb aires còmics ple de nostàlgia cap a la Barcelona anterior que fa referència, entre d’altres temes, a la decadència dels partits polítics, la pèrdua de valors, la desaparició de les grans sales de cinemes de la ciutat i la seva reconversió a supermercats, els pisos turístics o el tancament de negocis de tota la vida per reconvertir-los en botigues enfocades al turisme.
L’acció se situa a l’estiu del 2014 quan va esclatar la notícia bomba de que l’expresident Jordi Pujol havia estat amagant diners de dubtosa procedència a l’estranger, a partir d’aquí es construeix una historia al voltant de la Magda, una àvia amb un caire tradicional, i la seva família.
La Magda, magistralment interpretada per Mercè Arànega, retrata una dona convergent fins al moll de l’ós que s’ha quedat viuda recentment i que troba cert consol en la seva monotonia a través de les cançons de Núria Feliu que a més, acompanyen i s’integren perfectament en el text per complementar-lo.
Cal destacar també la caracterització del personatge, molt aconseguida i que inevitablement recorda a algun membre del món de la faràndula catalana con Núria Feliu o Teresa Gimpera. Això, juntament amb el carisma i la força de Mercè Arànega fan de la Magda un personatge entranyable que s’anirà apagant poc a poc.
La resta del repartiment fa un paper correcte sense que destaqui cap altre personatge.

1_atots_75.1
Destaca l’escenografia, una casa de l’eixample cuidada amb tota mena de detalls i que amaga diverses sorpreses que s’aniran destapant durant el transcurs de la representació.
“A tots els que heu vingut” es un retaule de les famílies catalanes més tradicionals on tothom s’hi pot veure reflectit en algun moment que explica amb un discurs enginyós la cada cop més patent pèrdua dels orígens.


La semana pasada se estrenó en la sala pequeña del TNC la obra “A tots els que heu vingut”, un encargo de Xavier Albertí, director del TNC, a Marc Rosich hace un par de años.

Es verano. Magda, la señora mayor que vive en un piso del Eixample, lleva luto desde hace un mes por la muerte de su marido. Le ayudan a seguir adelante los discos de Núria Feliu, que escucha siempre que puede, y una fotografía del difunto dando la mano a un antiguo Presidente del Gobierno. Pero ha dejado de cocinar sus famosas magdalenas, y cada día recibe con estoicismo las obscenidades con que el hombre de la calle la insulta cuando ella le deja una propina al pasar por delante de él yendo hacia el supermercado de la esquina. Aún no sabe que el expresidente, en aquellos meses de calor, hará una confesión pública con la que tambaleará todo el mundo que la rodea.

4_atots_42.0
Marc Rosich firma un texto con aires cómicos lleno de nostalgia hacia la Barcelona anterior que hace referencia entre otros temas a la decadencia de los partidos políticos, la pérdida de valores, la desaparición de las grandes salas de cines de la ciudad y su reconversión a supermercados, los pisos turísticos o el cierre de negocios de toda la vida para reconvertirlos en tiendas enfocadas al turismo.
La acción se sitúa en verano de 2014 cuando estalló la noticia bomba de que el ex presidente Jordi Pujol había estado escondiendo dinero de dudosa procedencia en el extranjero, a partir de ahí se construye una historia en torno a la Magda , una abuela con un carácter tradicional, y su familia.

Magda, magistralmente interpretada por Mercè Arànega, retrata una mujer convergente hasta el tuétano que se ha quedado viuda recientemente y que encuentra cierto consuelo en su monotonía a través de las canciones de Núria Feliu que además acompañan y se integran perfectamente en el texto para complementarlo.
Cabe destacar también la caracterización del personaje, muy conseguida y que inevitablemente recuerda a algún miembro del mundo de la farándula catalana como Núria Feliu o Teresa Gimpera. Esto, junto con el carisma y la fuerza de Mercè Arànega hacen de Magda un personaje entrañable que se irá apagando poco a poco.
El resto del reparto hace un papel correcto sin que destaque ningún otro personaje.
Destaca la escenografía, una casa del ensanche cuidada con todo tipo de detalles y que esconde varias sorpresas que se irán destapando durante el transcurso de la representación.

1_atots_75.1
“A tots els que heu vingut” es un retablo de las familias catalanas más tradicionales donde todo el mundo se puede ver reflejado en algún momento, que cuenta con un discurso ingenioso la cada vez más patente pérdida de los orígenes.

16839474_10210905353262894_767135773_n

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s